aldrig mere stress igen
carolinesillesen

Stress er et stort tabu på trods af, at det faktisk er et stort emne i medierne. De fleste af os danskere føler en eller anden form for stress hver dag, og undersøgelser viser faktisk at op til hver fjerde dansker er stresset. For en arbejdsnarkoman som mig kommer er det dog ingen overraskelse, da jeg selv har været stressramt det seneste års tid. Stress er fandens værk og kan suge alt livsglæden ud af dig, når du først bliver ramt. I dette indlæg vil jeg derfor dele min oplevelse, så du forhåbentlig aldrig skal få det ligesom mig.

Stress skal tages meget seriøst, da langvarig stress i værste tilfælde kan medføre en længerevarende depression. Der findes mange former for stress, men vigtigst af alt, så er der tale om en belastningstilstand og ikke en decideret sygdom, hvilket mange fejlagtigt tror. Stress opstår når du føler, at du ikke kan leve op til de forventninger der stilles til dig – upåagtet om det er dig selv eller omverdenen. Kan du ikke indfri de krav der stilles, så er det fordi du føler en ubalance mellem kravene der stilles og den mængde ressource, du har til rådighed. Ressourcer har mange afskygninger og afhængig af situation, kan det være både penge, tid eller sågar din egen måde at tænke og opfatte verden på.

Stress kan opstå både på arbejdspladsen eller i hjemmet, hvor der kan være konflikter eller dilemmaer, som giver dig en følelse af afmagt og ikke at være i kontrol. Stress kan derfor sagtens være kortvarig og midlertidigt, da følelsen forsvinder, når problemet eller konflikten forsvinder. Befinder man sig dog i en belastningstilstand i længere tid, så kan man blive ramt af langvarig stress, som kan have store konsekvenser.

Langt de fleste der kommer i stressbehandling hos f.eks. stresslaege.dk, er personer som tidligere har været stressramt.

depression

Stressforløb gjorde mig stress fri

Jeg blev stressramt efter en længere periode på arbejdet, hvor jeg havde alt for mange opgaver at se til – eller i hvert fald flere end jeg kunne magte. Min ressourcer var ikke nok til at udleve de forventninger, som blev stillet til mig. Jeg kom til erkendelsen af at være stressramt, da jeg første gang fik nogle fysiske symptomer herunder en trykken for brystet og hyppig hovedpine.

Først vidste jeg ikke hvad jeg skulle gøre, hvorfor jeg begyndte at læse omkring stress på nettet. I min søgen efter gode råd faldt jeg over Stresslæge, som har en masse gode og brugbare artikler omkring stress på deres hjemmeside. Det endte med at jeg kontaktede dem, da jeg så de tilbød gratis stressrådgivning på telefon. Det var dejligt at tale med nogle, som kunne forstå mig og min situation uden at være dømmende. Efter en god snak besluttede jeg mig for at prøve deres AMSI stressforløb, som tager omkring 4-6 måneder at gennemføre – en beslutning jeg er evigt taknemmelig for.

Deres aldrig-mere-stress-igen forløb hjalp mig uden tvivl igennem den sværeste periode i mit, og desuden er jeg stressfri den dag i dag. I starten af forløbet kommer man igennem en fase, som har til formål at afstresse og få glæden tilbage. Det skal lige siges at under hele stressforløbet, er de super støttende og forstående.

Efter at være blevet stressfri, er det også vigtigt at kunne identificere tegn på tilbagevende stress, så man med tillærte værktøjer kan forebygge stress. De fleste på stressbehandlingsforløbet har som sagt været stresset før, men har ikke kunne forebygge tilbagevende stress selv, hvilket er en skam. Hele AMSI stressforløbet er bygget op, så man bliver stress fri én gang for alle.

Hvis du føler dig stresset, så kan jeg klart anbefale at benytte dig af gratis stressrådgivning, hvor du kan få en af- eller bekræftelse på om du er stressramt.